Tratament ortodontic copii

Tratament ortodontic copii

Importanta tratamentului ortodontic precoce la copii/Importanta tratamentului precoce al problemelor dentare la copii

Inceperea cat mai devreme a tratamentului ortodontic

Daca un copil prezinta anumite probleme, este recomandat ca tratamentul ortodontic sa inceapa cat mai devreme, de la 6-7 ani.

Aparat dentar copii

Prin examinarea copilului inainte de aparitia si dezvoltarea completa a dintilor definitivi, si cat copilul este in crestere, medicul ortodont poate identifica problemele potentiale, si poate oferi un tratament adecvat, ce utilizeaza perioada de crestere a copilului pentru a corecta defecte osoase, pentru a mentine sau crea spatiu pentru eruptia dintilor definitivi, si pentru a indruma noii dinti in pozitiile corecte. Diferite variante ortodontice (mentinatoare de spatiu, placi de expansiune) pot fi utilizate pentru a pregati gura unui copil pentru viitorii dinti de adult.

Trebuie remarcat ca “dintii strambi” sunt mult mai greu de curatat prin periere si folosirea atei dentare. Curatirea ineficienta a dintilor duce la formarea cariilor si chiar a problemelor gingivale (boala periodontala).  In plus, dintii strambi pot deranja vorbirea si mestecarea alimentelor.

Ce „indreapata” aparatul dentar ortodontic

Cu toate astea, tratamentul ortodontic nu inseamna doar indreptarea dintilor. O parte foarte importanta a tratamentului ortodontic este alinierea corecta a maxilarului cu mandibula. Daca cele doua maxilare nu sunt aliniate, pot aparea dificultati la muscat si mestecat, care la randul lor pot crea probleme in articulatiile temporo-mandibulare (“falci”) precum si tocirea asimetrica si excesiva a dintilor. Tocirea dintilor la randul ei favorizeaza sensibilizarea dintilor, cu aparitia durerii, cariilor dentare, spargerea smaltului dentar si chiar boala periodontala.

Unele probleme ortodontice sunt mostenite, pe cand alte probleme ale alinierii dintilor pot fi cauzate de accidente sau obiceiuri vicioase: sugerea degetului, folosirea excesiva a suzetei, adormirea copilului cu biberonul in gura.

De unde stiu daca este necesara purtarea unui aparat dentar?

Pentru a fi siguri de necesitatea unui consult ortodontic precum si de momentul ideal pentru acest consult, vorbiti cu medicul pediatru sau stomatolog. Fiti foarte atenti la lucruri marunte, care uneori nu sunt observate: tendinta copilului de a respira pe gura, sugerea degetului, dificultati la mestecat sau muscat (cu preferinta pentru alimente lichide sau pastoase). Un motiv de ingrijorare, care necesita vizita la medic, este producerea de sunete (pocnituri in articulatiile temporo-mandibulare) la mestecat.

Desi nu intotdeauna este necesar ca tratamentul ortodontic sa inceapa la 6-7 ani, vizitele timpurii si regulate, anuale, la medicul specialist ortodont va pot ajuta sa preveniti sau sa scadeti importanta a numeroase probleme ortodontice mult mai severe si costisitoare in viitor.

Comments are closed.