Probleme ortodontice

Probleme Ortodontice des intalnite

Aveti nevoie de tratament ortodontic? Ce castig din tratamentul ortodontic?ortodontie

Tratamentul ortodontic e facut in principal pentru a imbunatati imaginea generala a fetei, pentru sanatatea dintilor si a gingiilor, precum si functionarea in bune conditii a aparatului masticator.
De cele mai multe ori, necesitatea purtarii unui aparat ortodontic este observata de catre medicul stomatolog generalist, si din acest motiv el este cel care face de obicei recomandarea de a consulta un medic specialist ortodont.  In paralel, puteti observa si dumneavoastra problemele dentare pe care le aveti, urmand apoi sa apelati direct la un medic ortodont.

Acestea sunt unele dintre cele mai comune motive pentru o sesizare:

Dintii din fata de sus sunt inclinati (iesiti) spre inafara  – una dintre cele mai frecvente probleme dentare

Inghesuirea dintilor – un maxilar putin dezvoltat poate determina reducerea locului pentru dinti, ducand la inghesuire. Pe de alta parte, unii pacienti pot avea spatii semnificative intre dintii lor, pe toata dantura, sau numai anterior – diastema (numita popular “strungareata”).
Asimetria – în special în cazul în care liniile mediane ale dentitiei superioare si inferioare nu se potrivesc, probabil din cauza deplasarii dintilor spre una din parti sau modificarii pozitiei maxilarelor.
O ocluzie adanca – atunci când dintii de sus ii acopera pe cei de jos prea mult (chiar pe toata lunginea lor) cind inchideti gura
O ocluzie inversa – atunci când dintii superiori calca in spatele celor inferiori
O ocluzie deschisa – atunci cand dintii superiori si inferiori din fata raman la distanta in momentul in care dintii din spate sunt in contact; limba este de multe ori inca vizibila intre dintii anteriori superiori si inferiori.
Dinti inclusi – la unii pacienti, dintii definitivi au un ax de formare  gresita in maxilar si  erup (apar pe arcada) in afara arcadei,  sau nu erup, ramanand in os.

Probleme ortodontice

1. Inghesuire

ortodontie dinti inghesuitiDizarmonia dintre marimea dintilor si marimea maxilarului poate avea ca rezultat o aglomerare iregulata a dintilor. Dintii aglomerati pot fi neatractivi si  pot fi dificil de curatat. Tratamentul de ortodontie de obicei consta in folosirea de aparate ortodontice fixe, ca cea mai eficienta forma de aliniere a dintilor.

Mai jos aveti cateva exemple de disfunctionalitati ortodontice ale dintilor inghesuiti

dinti inghesuiti ortodontiedinti inghesuiti ortodontie 2

2. Spatieri

ortodontie dinti spatiatiSpatiul dintre dinti poate reulta ca urmare a disarmoniei dintre lungimea maxilarului si marimea dintilor, sau(si) datorita activitatii de impingere prea mare a limbii.

Mai jos aveti cateva exemple de disfunctionalitati ortodontice ale dintilor spatiati.

ortodontie dinti spatiati

3. Protruzie

ortodontie dinti avansatiProtruzia apare atunci cand maxilarul posterior e mult avansata fata de maxilarul inferior.  In multe cazuri la aceasta anomalie ortodontica buza inferiara poate sta chiar in spatele dintilor din fata aflati pe maxilarul posterior, ceea ce accentueaza dezarmonia faciala. Uneori dintii de jos pot creste mai mari si pot afecta gingia de pe maxilarul posterior.

ortodontie dinti spatiati

4. Ocluzie deschisa

Ocluzie deschisa

Ocluzia deschisa este o anomalie ortodontica des intalnita si apare atunci cand dintii de sus si cei de jos nu se intalnesc. Ocluzia deschisa este cauzata de obiceiuri cum ar fi ” Sugerea degetului” „Rontairea de obiecte tari” „Împingerea prea puternica a limbii in fata”. sau o combinatie a acestor obiceiuri.

Ocluzia deschisa poate cauza probleme de masticare. Deasemenea Ocluzia deschisa este vizibila si poate da nastere la o imagine a fetei neatractiva.  Tot la aceasta anomalie foarte des apar problemele de vorbire.

Ocluzie deschisa 3

tabel anomalii ortodontie adulti