Curatarea aparatului ortodontic

Curatarea dintilor si a aparatului ortodontic fix

Igiena este deosebit de importanta mai ales atunci cand se poarta un aparat ortodontic fix.
Aparatele ortodontice fixe prin natura constructiei lor favorizeaza retentia alimentelor si a placii bacteriene pe suprafetele dintilor pe care se aplica.
Este obligatorie folosirea periutelor interdentare ( ortodontice ) pentru curatarea suprafetelor dentare care au aplicate componentele aparatului ortodontic fix(fetele dintilor superiori si inferiori care privesc spre obraji si buze).

Periuta interdentara va actiona in jurul bracketului pe suprafata dintelui pana la indepartarea totala a  placii bacteriene.
O igiena deficitara poate duce la aparitia unor zone de demineralizare cu aspect alb-galbui sau maroniu in jurul bracketului sau chiar a aparitiilor cariilor, fapte ce necesita uneori  indepartarea prematura a aparatului ortodontic.

Resturile alimentare deseori raman blocate cu usurinta in aparatul dentar, creand astfel un mediu propice dezvoltarii bacteriilor, ca prima cauza a cariilor precum si  a bolilor gingivale sau a respiratiei urat mirositoare. Daca neglijati igiena orala, aparatul ortodontic poate avea un efect negativ asupra sanatatii orale.

Ce sa evitati cand purtati aparatul ortodontic

– Mestecarea gumei si a altor alimente lipicioase.
– Alimente cu o concentratie mare de zahar, bauturi acidulate, bomboane tari.
– Cantitati mari de sucuri de fructe, fapt ce poate duce la eroziunea dintilor.
– Alimente dure precum morcovii sau nucile, care se pot prinde intre sarme sau pot sparge bracketii. Taiati fructele si legumele crude in bucati mici, apoi mestecati-le in spatele danturii.

Vizitele la medic sunt foarte importante in timpul purtarii aparatului ortodontic fix.  Medicul Ortodont va va ajusta regulat aparatul si se va asigura ca acesta functioneaza corect. Intervalul intre programari este de la patru la sase saptamani.

Sfaturi  pentru intretinerea aparatului ortodontic

– Intrebati medicul ortodont cum sa curatati cat mai bine suprafata dintilor din jurul aparatului ortodontic.
– Periati dintii de trei ori pe zi, folosind pasta de dinti cu fluor. Acordati atentie mai ales zonelor dintre bracketi si gingie. Periati dintii dupa fiecare masa, pentru a indeparta toate resturile alimentare.
– Folositi o periuta moale, speciala pentru ortodontie. Aceste periute ortodontice au de obicei perii mai lungi pe margine si mai scurti la mijloc, pentru a ajuta la curatarea aparatului si a dintilor.
– Puteti deasemenea folosi si o periuta electrica cu peri moi. Daca are viteza ajustabila, e indicat sa o folositi pe cea mai mica, pentru a nu deteriora aparatul ortodontic.
– Folositi ata dentara cel putin odata pe zi. Exista dispozitive speciale pentru a va ajuta sa treceti ata printre spatiile  aparatului ortodontic.
– Deasemenea, puteti folosi irigatia orala, cu ajutorul unor instrumente ce folosesc apa sub presiune.
– Puteti utiliza o apa de gura cu fluor, pentru a intari smaltul dintilor si pentru a preveni cariile.

Comments are closed.