Aparatul dentar – Probleme Bracketi

Aparatul Dentar Ortidontic | Probleme aparute la Bracketi | Primul ajutor

Se poate intampla ca uneori sa apara probleme cu aparatul dentar ortodontic, cum ar fi dezlipirea unui Bracket sau ruperea unei sarme ortodontice.Va prezentam o lista de astfel de probleme, si cateva remedii si sfaturi pentru astfel de situatii.

Dinti durerosi/sensibili dupa vizita la medicul ortodont

Aparat dentar ortodontic

Aparat dentar ortodontic

Daca aveti dureri dentare dupa vizita de activare a aparatului dentar ortodontic, e recomandat sa luati un anti-algic (pastille contra durerii), ca de exemplu Paracetamol sau Ibuprofen. Deasemenea se recomanda clatirea gurii cu o cana de apa calda in care a fost dizolvata o lingurita de sare.

Mancare ramasa intre dinti sau intre bracketi

Igiena dentara este extreme de importanta, mai ales in cursul unui tratament ortodontic. Mentineti ingiena prin periaj dentar, la care adaugati folosirea atei dentare si a periutei speciale proxybrush, precum si a irigatorului bucal. Evitati scobitorile si alte obiecte ascutite sau dure; ele nu pot inlocui periuta de dinti si ata dentara, ba chiar pot stramba sau rupe sarmele sau desprinde bracketii.

O sarma din aparatul dentar ortodontic va irita

Cu mare grija, incercati sa o impingeti usor cu capatul gumat al unui creion sau cu un Q-tip. Daca sarma nu poate fi indepartata de obraz/limba, contactati cabinetul orthodontic pentru a programa o ajustare. Temporar, acoperiti capatul care irita cu o bucatica de ceara dentara, guma de mestecat fara zahar,sau cu o bula de vata.

Sarma principala a iesit din bracket sau din tub, in zona molarilor:


Contactati medicul ortodont! Intre timp, incercati sa reinserati firul cu o penseta sau cu degetele, sau cu un cleste special. Daca sarma desprinsa nu irita obrazul sau limba, lasati-o in pace pana la vizita. Daca va inteapa, acoperiti capatul cu o bucatica de ceara. Daca ceara nu ajuta, in conditii extreme si nu inainte de a va consulta cu medicul ortodont– cand ajutorul professional nu este disponibil, puteti taia sarma, cu o forfecuta, intre 2 bracketi, si sa trageti si indepartati bucata cu pricina. Aceasta este o solutie extrema, care nu trebuie intodeauna urmata.

Dezlipirea unui bracket

bracket

bracket

Daca, din diferite motive, s-a desprins un bracket, contactati imediat medicul ortodont pentru o programare speciala. Bracketul trebuie inlocuit in decurs de o saptamana. O intarziere mai prelungita poate afecta tratamentul ortodontic. De obicei, bracketul ramane conectat la sarma principala, asa ca nu necesita o programare de urgenta. Daca bracket-ul se roteste in jurul sarmei si irita, puteti sa incercati sa-l repozitionati cu o penseta.

Rani ale guri

Sunati imediat cabinetul ortodontic pentru o programare de urgenta. Daca nu puteti lua legatura cu medicul ortodont si rana este adanca, stabiliti o vizita la medicul stomatolog generalist sau mergeti la camera de garda la spital.

cartuse

Other site

Comments are closed.