Aparat dentar pentru adulti

Ortodontia pentru adulti | Aparat dentar pentru adulti

Unele probleme ortodontice sunt cel mai usor de corectat in copilarie si adolescenta. Este posibil insa ca problemele dumneavoastra dentare sa nu fi fost diagnosticate in copilarie, sau sa fi aparut recent (datorita, de exemplu, eruptiei maselelor de minte).

Dintii sanatosi pot fi miscati si indreptati la aproape orice varsta. Datorita noilor tehnologii , in ziua de azi multi adulti investesc timp si bani in cautarea zambetului perfect.

Luarea deciziei

Aparat dentar adulti

Aparat dentar adulti

In primul rand, intrebati-va cat de hotarati sunteti. Sunteti dispusi sa tolerati un grad de discomfort pentru imbunatatirea alinierii dintilor dumneavoastra? Puteti sa mergeti regulat la medicul specialist ortodont? S-ar putea sa fie nevoie de vizite lunare timp de doi ani au chiar mai mult. Puteti sa evitati “alimente interzise”, ca nuci, alune, floricele de porumb, pe durata  tratamentului? Puteti suporta costul tratamentului ortodontic?

Primul pas pentru indreptarea dintilor este gasirea unui medic specialist ortodont. Stomatologul dumneavoastra, si uneori chiar prietenii, va pot recomanda unul.

In timpul primului consult, medicul specialist ortodont va examina dintii dumneavoastra, va evalua inghesuirile sau spatiile dentare prea mari, si va observa cat de bine se potrivesc dintii dumneavoastra cand muscati, si cum muscati.

Intrebari pe care e bine sa le puneti in timpul primului consult

Va fi necesar sa imi fie extrasi (scosi) dinti?

Voi avea nevoie de chirurgie pentru articulatiile temporo-mandibulare?

Ce fel de aparat dentar este cel mai potrivit pentru cazul meu?

La ce grad de discomfort/jena/durere pot sau trebuie sa ma astept?

Ce alimente va trebui sa evit pe durata tratamentului?

Cat de des va trebui sa vin la cabinet pentru ajustarea aparatului?

Cat de mult timp va dura tratamentul ortodontic?

Cand tratamentul ortodontic va fi finalizat, va fi necesara purtarea unui aparat de contentie pentru stabilizarea rezultatului?

Cat va costa tratamentul? Este o parte din cost acoperita de asigurarea medicala?

Inceputul tratamentului ortodontic

Aparat dentar fix metalic

Aparat dentar fix metalic

Medicul specialist ortodont va va lua amprentele dentare si va va recomanda radiografii dentare pentru a putea studia corect alinierea dintilor dumneavoastra. Apoi, va stabili si recomanda un plan de tratament, cel mai potrivit pentru dumneavoastra. Luati aminte ca fiecare om e diferit, si tratamentul ortodontic al unui prieten nu este necesar sa fie cel mai bun in cazul dumneavoastra!

Posibile variante de tratament ortodontic:

Aparat dentar fix metalic

Aparatele dentare fixe metalice sunt metoda cea mai rapida si mai ieftina pentru indreptarea dintilor. Mici elemente metalice (bracketuri) sunt lipite pe fata exterioara a dintilor. Acestea pot fi uneori de argint sau aur. Daca apare, iritatia gingivala este trecatoare, disparand in cateva saptamani.

Aparat dentar fix ceramic

Aparate dentare ceramica

Aparate dentare ceramica

Aparatele dentare fixe ceramice sunt aproape invizibile, se potrivesc culorii dintilor dumneavoastra. Mici benzi elastice, de asemenea asortate la culoarea dintilor, fixeaza arcurile in pozitia necesara. Este posibil ca, pe parcursul tratamentului, aparatele ceramice sa se coloreze din cauza pigmentilor alimentari – probabil va trebui sa limitati cafeaua, ceaiul, bauturile colorate.

Aparat dentar fix lingual

Aparat dentar lingual

Aparat dentar lingual

Aparatele dentare fixe linguale  au marele avantaj  ca micile arcuri ortodontice sunt aplicate pe fata interioara a dintilor si nu sunt vizibile cand zambiti.

Aparatul dental fix Speed

Aparatele dentare fixe Speed se bazaeaza pe o tehnica nou aparuta, ce pe langa avantajul unei vizibilitati mai reduse al aparatului este cel mai eficient in alinierea dintilor. Marele avantaj al tehnicii este elasticitatea aparatului ceea ce il face capabil de alinieri mult mai complexe in perioade mai scurte de timp.

Aparat dentar invizibil

Aparatele dentare invizibile (Invisalign) sunt folosite pentru probleme minore de aliniere a dintilor, nefiind considerate aparate ortodontice in adevaratul sens al cuvantului . Sunt modelate in asa fel incat sa se potriveasca pe dantura dumneavoastra, ca un mulaj. Acest tip de „aparat dentar” se scoate in timpul meselor, la spalatul dintilor si pentru folosirea atei dentare. La fiecare doua saptamani, este aruncat si inlocuit de un nou “mulaj”.

Aparat dentar speed

Aparat dentar speed

Viata dumneavoastra pe parcursul tratamentului ortodontic

Pentru a va acomoda la tratament, tineti seama de recomandarile medicului ortodont. Mici sfaturi pe care sa le respectati pentru conforul si igiena dumneavoastra dentara:

Fiti pregatiti: aparatele ortodontice creaza tensiune asupra dintilor dumneavoastra. Dupa sedintele de ajustare/activare a aparatului, e posibil sa aveti nevoie de pastile pentru atenuarea durerilor.

Igiena dentara perfecta: reduceti riscul de aparitie a cariilor prin periaj, folosirea atei dentare si dusului bucal in mod regulat. Bracketurile pot favoriza, in lipsa unei ingrijiri corecte, aparitia cariilor si bolii periodontale.

Fiti atenti la ce mancati: unele alimente pot indoi arcurile sau desprinde bracketurile, se pot lipi de ele. Cateva exemple de alimente interzise pe parcursul tratamentului ortodontic: bomboane, morcovi cruzi, floricele de porumb (popcorn), caramele, guma de mestecat. Medicul ortodont va va oferi o lista mult mai detaliata.

Examenele dentare de rutina: pe parcursul tratamentului ortodontic, vizitele de control la medicul stomatolog si periajele profesionale raman la fel de importante pentru sanatatea dintilor dumneavoastra.

Un sfat final: cooperarea dumneavoastra la tratament este cea mai importanta pentru rezultatul final. Odata inceput, tratamentul ortodontic trebuie continuat si respectat.


Comments are closed.