Aparat de contentie | (retainer-ul) – finalizarea tratamentului ortodontic

Aparatul de contentie (retainer-ul) – finalizarea tratamentului ortodontic

Multi pacienti cred ca aparatele ortodontice sunt tot ceea ce trebuie pentru a obtine zambetul dorit, si sunt foarte surprinsi – si uneori chiar deprimati – sa afle ca, dupa terminarea tratamentului si scoaterea aparatului ortodontic, urmeaza sa poarte, pe o perioada de luni sau chiar ani un aparat de contentie.

Aparat de contentie

Aparat de contentie

Dar, ce este un aparat de contentie ?

Aparatul de contentie este un dispozitiv folosit in etapa finala a tratamentului ortodontic, pentru a stabiliza dintii in noua lor pozitie. La sfarsitul tratamentului ortodontic, dintii dumneavoastra sunt pozitionati si aliniati corect pentru o muscatura normala si pentru un zambet estetic. Dar, cu toate astea, dintii au tendinta sa “dea inapoi”, si acest fapt se poate intampla in majoritatea cazurilor daca nu este folosit aparatul de contentie corect si constant. Cu alte cuvinte, aparatul de contentie are ca scop “invatarea” dintilor cu noua lor pozitie, cea corecta, avand ca rezultat un tratament de succes. De aceea, purtarea aparatului de contentie este la fel de importanta ca si tratamentul ortodontic principal.

Pe ce durata se poarta aparatul de contentie?

Durata necesara purtarii unui aparat de contentie este variabila de la persoana la persoana, si este dictata de complexitatea cazului tratat precum si de calitatile oaselor si gingiilor dumneavoastra, care practic “gazduiesc” dintii. aparatul de contentie trebuie purtat atata vreme cat este necesar – in unele cazuri pentru doar cateva luni (pentru un caz mai simplu, o problema ortodontica minora), sau un an sau chiar cativa ani pentru un caz complex.


Cum se poarta aparatul de contentie?

Aparatul de contentie nu este atat de dificil de purtat ca aparatul ortodontic propriu-zis. In unele cazuri aparatul de contentie este un dispozitiv mobil, un mulaj ce necesita purtarea doar in timpul noptii. In alte cazuri aparatul de contentie este un dispozitiv fix – o mica sarma lipita pe fetele interioare ale dintilor (deci, invizibil din exterior cand zambiti).

Ca si cu aparatul ortodontic, este foarte importanta mentinerea unei igiene corecte si temeinice a dintilor. Daca aparatul de contentie este mobil, va trebui sa il ingrijiti si curatati si pe el. Medicul ortodont va va recomanda cele mai bune metode de ingrijire pentru tipul de aparat de contentie prescris.

Aparatul de contentie

Aparatul de contentie

Spre deosebire de aparatul ortodontic propriu-zis, aparatul de contentie nu trebuie activat. Cu toate acestea, va fi probabil necesar sa mergeti periodic la medicul ortodont pentru consult si evaluare.

Nu incercati sa trisati, acum, in etapa finala a tratamentului dumneavoastra. Purtati aparatul de contentie atat timp cat va este recomandat de medicul specialist ortodont. Ganditi-va la necesitatea stabilizarii rezultatului minunat al tratamentului dumneavoastra, pentru care ati investit timp si bani.

Comments are closed.